Klienti in stranke me pogosto sprašujejo, katere knjige bi jim priporočila v branje glede na težave, s katerimi se trenutno srečujejo. Zato sem sestavila seznam knjig, za katere menim, da so vredne branja in ki govorijo o temah, s katerimi se na terapijah najpogosteje srečujem.

Vsebine knjig na seznamu so iz zelo različnih področij, vendar prav vse v duhu celostnega razvoja posameznika. Verjamem namreč, da za kakovostno življenje resnično potrebujemo razviti svojo celoto: zdrav um, zdrav duh in zdravo telo, ob tem pa poskrbeti tudi za kakovostne odnose. In marsikaj, kar nas lahko podpre na poti do tega razvoja, lahko najdemo prav v knjigah.

Trudila se bom, da bom seznam priporočene literature sproti dopolnjevala. Zelo vesela bom vaših odzivov na prebrane knjige in tudi vaših knjižnih predlogov. Oboje mi lahko pošljete na e-poštni naslov: [email protected]

Prijetno branje in veliko novih spoznanj vam želim!

Družina, vzgoja:

Po tihem zapeljani: Ko si starši otroke naredijo za partnerje
Kenneth M. Adams

Starši zaradi razočaranj v svoji zvezi pogosto in nevede izrabijo svoje otroke za čustveno vez, ki je sicer namenjena partnerjem. In ko odnos med staršem in otrokom zadovoljuje staršev, namesto otrokovo potrebo, govorimo o prikritem incestu. Za otroka, ki se sicer zaradi te posebne vezi počuti nekaj posebnega, pa ima ta vez enake posledice kot travma pri žrtvah odkrite zlorabe.

Kompetentni otrok: družina na poti k novim temeljnim vrednotam
Jesper Juul

Knjiga o vzgoji, ki govori o tem, da otrok ne vzgajamo z besedami, temveč z zgledi. Pravi, da imajo otroci svojo osebnost in kompetence že od rojstva, kar pomeni, da je izmenjava obojestranska in naj torej starši enako spoštujejo svoje in otrokove meje ter o njih jasno in osebno komunicirajo. Pri tem poudarja, da otroci za zdrav razvoj nujno potrebujejo starševsko vodstvo, saj se le tako lahko počutijo varne.

Več o knjigi…

Mož in oče: knjiga zate.
Jesper Jull

Včasih je bila vloga očetov jasna, danes so jo očetje morali izumiti na novo. Kakšna je torej vloga očeta v odnosu do otroka danes? Knjiga odgovarja na to in druga vprašanje o očetovski vlogi ter hkrati s konkretnimi napotki usmerja vse novo pečene očete v aktivnosti, ki jih lahko počnejo s svojimi otroki, da bo povezanost med njimi večja.

Hura, gremo jest!
Jesper Juul

Knjiga obravnava problematiko družinskih obrokov, s katero se vsakodnevno srečujejo mnoge družine. Avtor odgovarja na vprašanja o tem, kaj je dobra hrana? Kako z otrokom v kuhinji? Kako se vesti za domačo mizo – in kako v restavraciji? Kaj storiti, ko so otroci izbirčni? Kaj tedaj, ko nočejo jesti ničesar – ali pa bi jedli vsak dan enako?

Več o knjigi…

Reci ne brez slabe vesti
Jesper Juul

Večina odraslih večino časa namesto besede ne izreka besedo ja, saj se želijo izogniti konfliktom in morebitnim posledicam, ki bi sledile. Žal to vodi v izčrpanost in poslabšanje odnosov. Zato je nujno za vsakega odraslega, še posebej v vlogi starša, da se nauči jasno izreči ne. Ni pomembno, čemu rečete ne in kako pogosto, temveč je pomembno, zakaj in kako to rečete. Iz pravih razlogov in predvsem – brez slabe vesti!

Več o knjigi…

Družinske vrednote : življenje s partnerjem in otroki
Jesper Jull

Knjiga govori o tem, da mora vsaka družina za kakovostno funkcioniranje vzpostaviti svoje lastne družinske vrednote. Te se začnejo z vprašanjem, kakšne poglede na vzgojo imata partnerja, nadaljujejo pa se z enakovrednostjo dostojanstva med družinskimi člani, z avtentičnostjo in avtentičnim izražanjem, s skrbjo za integriteto vseh družinskih članov, s prevzemanjem osebne in družbene odgovornosti ter nenazadnje z interakcijo s skupnostjo.

Več o knjigi…

Agresivnost: nov in nevaren tabu
Jesper Juul,

Agresija je v današnji družbi postala tabu in vedno pogosteje so otroci kaznovani za izražanje svojih agresivnih čustev, kot so jeza, frustracija. Ljudje pa pozabljamo, da je ravno agresija vodilo za vsak razvoj in s tem, ko jo zatiramo, ogrožamo otrokov razvoj, samospoštovanje in samozavest.

Več o knjigi…

To sem jaz! Kdo si pa ti? : o bližini, spoštovanju in mejah med odraslimi in otroki
Jesper Jull

Vsem nam je skupno, da se ne počutimo ljubljene, kadar nekdo krši in ne spoštuje naših osebnih meja. Če nam nekdo resno krši meje, postanemo manj sposobni za konstruktivno delovanje. Ne moremo dobro poskrbeti zase, niti ne moremo izboljšati zveze s tistim, ki nas zatira, to pa velja enako za otroke, kot za odrasle.

Več o knjigi…

Mala knjiga za velike starše. Priročnik za vzgojo otrok
Borut Kožuh, Katja Bilban, Miša Kramberger, Tjaša Steiner, Vida Kokelj, in Zoran Milivojević

Zelo tanka, a super uporabna knjiga za vzgojo otrok, ki zelo konkretno svetuje staršem, kako ravnati s svojimi otroki. Kdaj pohvaliti in kdaj je pohval preveč, kako kritizirati, kdaj nagrajevati in kdaj kaznovati. Hkrati pa opozarja tudi na številne napake pri vzgoji, ki lahko vodijo do pretirane socializacije otroka, razvajenosti, prevelike zaščitenosti, zanemarjanja ali maltretiranja otroka.

Več o knjigi…

Drama je biti otrok in iskanje resnice o sebi
Alice Miller

Otrok, ki izpolnjuje zavestne ali nezavedne želje staršev, je “priden” otrok. Če pa tak noče vedno biti in ima svoje želje, ki so v nasprotju z željami staršev, ga označijo za egoističnega in brezobzirnega. Knjiga govori o tem, kako starši v prepričanju, da morajo otroku izbiti iz glave “egoizem” in ga vzgojiti, pogosto spregledajo skupaj z dejstvom, da bo morda otrok, če bi smel biti dovolj dolgo egoističen, pohlepen in asocialen, nekoč začutil spontano veselje do tega, da deli in daje.

Otroci so podoba svojih staršev : starševstvo, ki oblikuje vrednote.
Dorothy L. Nolte, Rachel Harris

Starši bodo s pomočjo te knjige razumeli, kakšna čustva spodbujajo v otrocih s svojim ravnanjem in kako se otroci nanj odzivajo. Marsikdo bo v otrocih prepoznal tudi samega sebe in tako dokončno dojel lastne občutke in dejanja. Poglavja knjige se začenjajo s stavki, kot so: “Če otroci doživljajo grajanje, se naučijo obsojati.”, “Če otroci doživljajo pohvalo, se naučijo ceniti samega sebe.”… Zanimivo in poučno branje.

Razvajenost : rak sodobne vzgoje
Bogdan Žorž

Ta knjižica govori o tem, kaj razvajenost sploh je in kakšni so njeni učinki na otroka. Pogosto zmotno prepričanje staršev, starih staršev, tet, stricev in drugih odraslih je namreč, da z razvajanjem otroku izkazujemo svojo veliko ljubezen do njih. Vendar se ne zavedamo, da z razvajanjem otroka prikrajšamo za pomembne izkušnje, brez katerih bo v življenju težko shajal. To pa ni ljubezen.

Poljudna literatura s “terapevtsko” vsebino:

Alkimist
Paulo Coelho

Zgodba o mladem andaluzijskem pastirju Jakobu, ki iz rodne Španije odpotuje v egiptovsko puščavo, da bi našel zaklad, zakopan v piramidah in čigar popotovanje v iskanju materialnih dobrin se spremeni v odkrivanje zaklada, ki ga nosimo v sebi.

Več o knjigi…

Stara pajkovka
Priscilla Cogan

Zgodba pripoveduje o stari Indijanki, ki se odloči umreti v dveh mesecih. Hči jo pripelje k psihoterapevtki, s katero stara šamanska naveže pristen človeški odnos. Kmalu ni povsem jasno, kdo koga zdravi.

Ti povem zgodbo?
Jorge Bucay

Osrednja rdeča nit knjige je zgodba o mladeniču Demianu, ki obiskuje psihoterapevta Bajsija, da bi skupaj poiskala odgovore na vsakdanja vprašanja. S pripovedovanjem zgodb mu Jörge pomaga do samospoznanja. In ravno zgodbe v knjigi imajo močno sporočilno vrednost tudi za bralca.

Več o knjigi…

Ti povem še eno zgodbo?
Jorge Bucay

Demian, junak knjige Ti povem zgodbo?, po petnajstih letih spet obišče psihoterapevta Bajsija, ki mu je v mladosti pomagal prebroditi življenjske težave. Tokrat je pred novim razpotjem. Njegov zakon se je sesul, žulijo pa ga tudi druge skrbi. Bajsi mu s pripovedovanjem zgodb znova odpira oči in pomaga do spoznanja, da se tudi za najhujše življenjske zagate najdeta rešitev in upanje za nov začetek.

Več o knjig…

Rabelj ljubezni in druge psihoterapevtske zgodbe
Irvin D. Yalom

Yalom, ki je zelo priznan psihoterapevt, v tej knjigi opisuje svojo zgodbo z različnimi klienti. Njihov napredek, pa tudi ovire na poti do boljšega počutja ter svoja iskrena razmišljanja o odnosu z njimi. Skupaj s klienti razmišlja o eksistencialnih temah, kot so: življenje, ljubezen in smrt. Bralca pa popelje v svet psihoterapije in razkrije, kaj se dogaja v odnosu med klientom in terapevtom.

Več o knjigi…

Ljubiti z odprtimi očmi
Jorge Bucay

Ko Roberto prejme elektronsko sporočilo, namenjeno nekemu Frediyu, ga brez pomislekov izbriše. Toda sporočila s tistega naslova še naprej prihajajo in Roberto začne pisemca prebirati. Pošilja jih psihoterapevtka Laura, ki skupaj s Fredyjem piše knjigo o čudežu ljubezni in zaljubljenosti, o možnostih trajanja zveze, o veri v ideale, pa tudi o pomanjkanju ljubezni in spreminjanju očaranosti v zavist. Robert začne na pisma odpisovati in nas popelje skozi lasten razmislek o tem, kakšen odnos imamo do ljubezni.

Več o knjigi…

PSI.

PSI
Eros

Knjiga neznanega avtorja, ki na prvi pogled razkriva preprosto zgodbo z nekaj življenjskimi resnicami, je pravzaprav mojstrovina, ki na treh nivojih bralcu šele ob poglobljenem branju razkriva tri različne načine razmišljanja (racio, emocio in instinkt) ter 12 različnih osebnosti (ki so posledica kombinacije omenjenih treh načinov razmišljanja). Skozi preprosto zgodbo nas pelje do globokih spoznanj o sebi in o svetu.

Več o knjigi…

Čarovnikov vajenec
Evald Flisar

Knjiga je baje najbolj bran slovenski roman, ki je hkrati pustolovski roman, ljubezenska zgodba, filozofska razprava in se ukvarja z duhovnostjo. Je plod domišljije in opis resničnih dogodkov, ki poskuša odgovoriti na vprašanje “Kdo sem?”. Avtor, ki je hkrati junak zgodbe, se poda v Indijo iskat svoj pravi jaz, ki ga poskuša najti izza megle svojega ega. Išče učitelja, a učitelj najde njega. Avtor z njim in brez njega potuje po himalajskih gorah, pristane tudi v tantričnem samostanu, skozi padce in trpljenje na koncu končno pride do nekega konsenza, ki vsaj približno pomiri negotovost njegovega razuma. Knjiga, ki je vredna branja.

Moški, ženska, partnerski odnosi, spolnost:

5 jezikov ljubezni: kako pokažete, da ljubite.

5 jezikov ljubezni: skrivnost trajne ljubezni
Gary D. Chapman

Ta preprosta knjiga govori o tem, da ljudje govorimo 5 različnih jezikov ljubezni in samo, ko partner spregovori naš jezik, se polni naš ljubezenski rezervoar. Ko odkrijemo svoj in partnerjev jezik, lahko tako partnerju damo in mi dobimo točno tisto, kar od partnerskega odnosa potrebujemo.

Več o knjigi…

Trening intimnosti in večne ljubezni
David Deida

Avtor nam v tej knjigi osvetli odnose skozi princip moške in ženske energije, ki je prisotna v vsakem posamezniku, vendar v današnjem času ne več v “pravilnem” odmerku. Zaradi tega se vloga moškega in ženske nekako zabriše, spolna napetost pa oslabi in svoj pol poiščemo v aktivnostih, ki nosijo nam manjkajoči del energije. V knjigi odgovori na vprašanja, zakaj privlačite točno določen tip moških ali žensk, kako intimni smo zares v odnosu, kako povečati spolno napetost z vašim partnerjem in mnoga druga. Vredna branja.

Več o knjigi…

Nezvestoba: kako razumeti zvestobo, se soočiti z njo in premagati njene posledice
Veronika Seles

Odkritje afere je največji dogodek v partnerski zgodovini. Označuje konec starega odnosa in popolnoma spremeni vse: domneve, vzorce obnašanja, vrednote in prepričanja. Na tej stopnji bolečine in krize je mogoča globoka sprememba odnosa, vendar ostaja vprašanje, kako bo afera dejansko uporabljena?

Ljubezen na terapiji
Dr. Veronika Podgoršek

Priročnik slovenske avtorice, ki pregledno in sistematično obdela vse pomembne vidike partnerstva (intimnost, spolnost, družina in komunikacija) ter ponudi različne primere iz prakse za lažje razumevanje posameznih poglavij. Knjiga je primerna za vse, ki bi si želeli napredka v partnerski zvezi ali imate v partnerstvu težave na katerem od omenjenih področij.

Več o knjigi…

love respect

Ljubezen in spoštovanje
Emerson Eggerichs

Do začaranega kroga prepirov v partnerstvu po mnenju avtorja te knjige pride, ker se ženske v odnosu s partnerjem ne počutijo ljubljene, moški pa ne spoštovani. O tem so govorili že zapisi v svetem pismu, ki jih avtor v knjigi tudi navaja. Kljub nekoliko bolj verski vsebini naj vas ta knjiga ne odvrne od branja, saj je bogato čtivo, podkrepljeno s 30-letnim raziskovanjem in svetovanjem zakoncev Emmerson in je primerna prav za vse, ki bi želeli izboljšati svoj odnos s partnerjem.

Več o knjigi…

Moški so drugačni, ženske tudi : moški so z Marsa, ženske so z Venere: vodič za izboljšanje medsebojnih odnosov in razumevanja med spoloma.

Moški so drugačni, ženske tudi : moški so z Marsa, ženske so z Venere: vodič za izboljšanje medsebojnih odnosov in razumevanja med spoloma
John Grey

To, da ženske in moški razmišljamo in delujemo drugače, čivkajo že ptički na veji. Ta knjiga pa ponuja podnapise tem razlikam in nam odpre vrata v oba svetova. Ko enkrat obvladamo podnapise, ovir za mirne in razumevanja polne odnose med partnerjema ne bi smelo biti več. Ali pač?

Več o knjigi…

Love Sense: The Revolutionary New Science of Romantic Relationships
Dr. Sue Johnson

Zaenkrat je na žalost dostopna samo v angleščini, vendar zato nič manj zanimiva. Knjiga govori o tem, da je potreba po povezanosti naš najbolj prvinski instinkt in razkriva, da so nedavne raziskave pokazale, da se prav taka emocionalna povezanost kot med materjo in otrokom vzpostavi tudi med partnerjema. In če je ta varna, nas ne samo napolni z ljubeznijo, ampak varuje tudi pred stresom in krepi za soočanje z življenjskimi izzivi. Torej je kakovostno partnerstvo najboljši recept za srečo in dobro zdravje.

Močno me objemi : sedem pogovorov za vseživljenjsko ljubezen
Dr. Sue Johnson

Knjiga nas uči, kako se drug drugemu razgaliti v primarnih čustvih in kako postati čustveno odziven partner, kar pomeni slišati, začutiti in se odzivati na partnerjevo ranljivost. To ni vedno lahko, a je vredno! Tako se lahko v partnerstvu vzpostavi varna čustvena povezanost, prek katere partnerja postaneta najboljša prijatelja, ki poznata notranje svetove drug drugega. In to je najboljši recept za vseživljenjsko ljubezen.

Več o knjigi…

Come as You Are : The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life
Emilly Nagoski

Na žalost je knjiga zaenkrat dostopna samo v angleščini, ampak je pa odlična knjiga na temo ženske seksualnosti. Avtorica govori o tem, da je vse, kar se tiče seksualnosti, normalno, da pa obstajajo različnosti znotraj te normalnosti. Knjiga, ki na vprašanje, kolikokrat na teden bi morali imeti spolne odnose, odgovarja, da je to odvisno od naše spolne moči. Definitivno pa gre za čtivo, ki bi ga morala prebrati vsaka ženska in vsak moški.

Več o knjigi…

Knjiga o moškem : kriza moškosti kot priložnost za samospoznanje
Osho

Družba moškega uči, kako postati “močan”, kar pomeni, da ga nauči potlačiti ženstvene lastnosti miline in dojemljivosti, ljubezni in sočutja. A vsak moški ima v sebi tudi ženstveno plat in če ne bo začel odkrivati ženske v sebi, bo ustal ujet v brezplodnem iskanju ženstvenih lastnosti izven sebe, v “zunanji ženski”. Da bi postal zdrav in celosten ter v sebi občutil, da je popoln, mora torej ponovno ozavestiti in sprejeti svoj ženski del. Potem bo lahko postal pravi moški.

Več o knjigi…

Knjiga o ženski : vzpostavite stik z žensko močjo.

 Knjiga o ženski : vzpostavite stik z žensko močjo

Osho

Osho v tej knjigi pravi, da ima ženska izjemne notranje moči, ki pa ne morejo priti do izraza, če se trudi biti podobna moškim. Zato spodbuja žensko, ki je v vsakem od nas, k popolni osvoboditvi in pravi: “Če ženski ni omogočeno, da bi v resnici bila ženska, tudi moškemu ni omogočeno, da bi v resnici bil moški. Svoboda ženske je pogoj za svobodo moškega.”

Več o knjigi…

Samorazvoj:

Pot samoodvisnosti.

Pot samoodvisnosti.
Jorge Bucay

Pot samoodvisnosti je tista, na kateri prevzamemo polno odgovornost zase in svoje življenje. Šele ko stopimo nanjo, nas lahko pripelje do samoizpolnitve, uspeha, sreče in srečanja s samim seboj.

Več o knjigi…

Pot srečanja.

Pot srečanja
Jorge Bucay

Avtor bralca popelje k odkrivanju drugega, ljubezni in spolnosti. S pomočjo teorije in navdihujočih zgodb spregovori o družinskih odnosih in se še zlasti posveti partnerskemu življenju, ljubezni in zakonu.

Več o knjigi…

Pot solza.

Pot solza
Jorge Bucay

Na poti solza se srečamo z žalostjo in bolečino, ki spremljata vsako našo izgubo. Zato avtor bralcem knjige in tistim, ki so stopili na pot solza, polaga na srce: ne le, da pot solza lahko preživimo; prav zaradi nje smo, kdor smo, saj vsi rastemo in se razvijamo ravno skozi soočanja z najbolj bolečimi doživetji.

Več o knjigi…

Pot sreče.

Pot sreče
Jorge Bucay

Avtor pravi, da k sreči verjetno ne vodi samo ena pot. In tudi če, je on ne pozna. A kljub temu razkrije smernice, po katerih bralec lahko najde svojo pot k sreči: v sebe. Saj kot pravi, če srečo lahko kje najdeš, jo lahko najdeš v sebi.

Več o knjigi…

Jaz sem v redu – ti si v redu
Thomas A. Harris

Knjiga velja za pionirsko delo na področju transakcijske terapije in govori o našem nezdravem stališču “jaz nisem v redu – ti si v redu”. Skozi razlago o tem, kako med odraslim življenjem namesto vloge odraslega v interakcijah z drugimi ljudmi zavzemamo vlogo otroka ali strogega starša, nas avtor pripelje do spoznanja, da v življenju z drugimi delujemo skozi različne kombinacije “v redu – ne v redu” stališč. Na koncu pa nas pripelje do spoznanja, da smo, ko zavzamemo pozicijo odraslega, v redu in da so takrat v redu tudi drugi.

Več  o knjigi…

Čustvena inteligenca : zakaj je lahko pomembnejša od IQ.

Čustvena inteligenca : zakaj je lahko pomembnejša od IQ
Dr. Daniel Goleman

Že dolgo je znano, da je inteligenčni kvocient samo ena od inteligenc in da je čustvena inteligenca tista, ki pomembno vpliva na naša življenja, saj čustva vodijo naša vedenja, razmišljanje in celoten obstoj. Avtor v knjigi bralcu ponudi orodja za ravnanje s čustvi v medosebnih odnosih in na delovnem mestu ter informacije o tem, kako čustveno ravnotežje vpliva na zdravje.

Več o knjigi…

Darilo terapije : odprto pismo novi generaciji terapevtov in njihovim klientom
Irvin Yalom

Knjiga ponudi svež, iskren in pronicljiv vpogled v specifično dinamiko odnosa med klientom in terapevtom, posebej pa opozarja na velik domet terapije, ki lahko služi ali pa (v primeru zlorabe) tudi škoduje obema stranema. Je obvezno branje za vse, ki se poklicno ali pa ljubiteljsko ukvarjajo s področ­jem človeške psihe ter jih zanimata psihologija in psihoterapija. Hkrati pa Darilo terapije predstavlja jasen in uporaben priročnik za samopomoč tudi tistim, ki se znajdejo v stiski in si iz različnih razlogov ne poiščejo strokovne pomoči.

Več o knjigi…

Pogum: radost drznega življenja: vpogledi v nov način življenja.

Pogum: radost drznega življenja
Osho

Kot pravi avtor, je strah globok samo dvajset centimetrov. Od vas je odvisno, ali se boste še naprej oklepali veje in svoje življenje spremenili v nočno moro ali pa jo boste izpustili in se postavili na svoje noge. Osho namreč pravi, da pogum ni odsotnost strahu, temveč popolna navzočnost strahu, ob katerem pa ima človek pogum, da se spopade z njim.

Več o knjigi…

Reinventing Your Life: How to Break Free from Negative Life Patterns
Jeffrey E. Young

Knjiga temelji na teoriji shem, ki pravi, da si vsak človek v času vzgoje ustvari določena prepričanja o svetu in odnosih v njem (ta prepričanja imenujejo sheme in jih poznamo 11 vrst), ki temeljijo na izkušnjah, ki jih je imel s pomembnimi drugimi kot otrok. Knjiga Reinventing your life je pravzaprav priročnik, ki nam pomaga prepoznati ta prepričanja oz. sheme ter bralcu ponudi orodje za preoblikovanje le-teh v bolj konstruktivna prepričanja. S tem lahko na novo ustvarimo svoje življenje.

Pravico imaš reči ne
Walter Riso

Ta čudovita knjiga odgovarja na večni vprašanji: kako se postaviti zase in kako se izogniti občutku krivde, ki po navadi temu dejanju sledi. Celotna vsebina knjige je posvečena pojmu asertivnosti, ki pomeni odločno se postaviti za svoje pravice in izraziti misli, občutke in prepričanja na neposreden, pošten in ustrezen način, ki ne krši pravic drugega človeka. Napisana je kot priročnik in bralca popelje od razlage asertivnosti, osvetlitve njenega pomena za ohranjanje in dvig lastnega spoštovanja in dostojanstva, ter preko vseh ovir, ki se pojavijo na poti od podredljivega do asertivnega vedenja. Knjiga ima moč, da bo spremenila vaše življenje.

Več o knjigi…

Medosebni odnosi:

custveni vampirji

Čustveni vampirji: kako se zaščititi pred ljudmi, ki vas povsem izpijejo
Albert J. Bernstein

Dramatična prispodoba vampirjev, ki jo izbere avtor v tej knjigi, da označi ljudi, ki se energetsko in čustveno okoriščajo z drugimi ljudmi, nas vsekakor pripravi do razmisleka o tem, ali morda nismo tudi sami gostitelj za katerega od njih. Knjiga govori o različnih osebnostnih motnjah, ki so nagnjene k okoriščanju z drugimi in skozi primere pojasni, kako se zapletemo in kako najlažje izognemo tovrstnim odnosom.

Več o knjigi…

custveno izsiljevanje

Čustveno izsiljevanje: kako ljudje na nas vplivajo s strahom, dolžnostjo in krivdo
Suzan Forward

“Če ne boš naredil tako, kot hočem jaz, boš kaznovan,” je osnovna grožnja čustvenih izsiljevalcev. Čustveno izsiljevanje ni nič drugega kot izigravanje, pri katerem nas naši najbližji ustrahujejo in kaznujejo, če ne storimo, kot želijo. Knjiga nazorno opiše čustveno izsiljevanje, zato nam ni težko prepoznati, kdaj smo se znašli v njegovih kleščah in kje. Najpomembneje pa je, da avtorica ponuja vrsto načinov in postopkov, kako se izsiljevalcu kar najuspešneje postaviti po robu in se rešiti iz začaranega kroga neprestanega izsiljevanja ter popuščanja pritisku.

ne-stopajte-vec-po-prstih

Ne stopajte več po prstih: kako ponovno zaživeti svoje življenje, če ima vaš bližnji mejno osebnostno motnjo
Paul Mason, Randi Kreger

Je odnos z vašim bližnjim poln preobratov, nihanj ali prefinjenih manipulacij? Vas je priklenil nase, istočasno pa vas odriva stran? Se bojite nenadnih izbruhov jeze, obtoževanja, groženj, s katerimi vas poskuša prisiliti, da počnete to, kar pričakuje? Ste krivi za vse, kar gre v odnosu narobe in se počutite pretirano odgovorni zanj ali zanjo? Če ste kaj od tega že doživeli, potem obstaja možnost, da ima vaš bližnji mejno osebnostno motnjo. In ta knjiga govori o tem, kako ravnati v takih odnosih.

Več o knjigi…

Strupeni starši
Suzan Forward

Avtorica v knjigi pod drobnogled vzame odnose med starši in otroci. Ta odnos je namreč vzorec, po katerem se otroci kasneje ravnajo skozi celotno življenje in kadar starši namesto, da bi delovali v otrokovo korist, delujejo v svojo, ta pomemben odnos zastrupijo. Naj to dosežejo z zbujanjem občutkov krivde, kritiziranjem, pretirano zaščito, fizičnim nasiljem ali s spolno zlorabo, otroci takih staršev neprestano dobivajo sporočilo, da so oni tisti, ki so krivi za težave staršev, za družinske probleme in da niso vredni ljubezni. S tako popotnico si kasneje tudi sami ustvarjajo odnose, ki govorijo v prid tem sporočilom in pogosto v življenju zaradi tega trpijo tudi dolgo po tem, ko so že odrasli. V drugem delu knjige pa avtorica poda navodila, kako se lahko osvobodimo preteklosti in bolj svobodno zaživimo.

Več o knjigi…

Stik s sabo in svojim telesom:

Budizem za prezaposlene : iskanje sreče v negotovem svetu.

Budizem za prezaposlene : iskanje sreče v negotovem svetu
David Michie

Kaj lahko budistična tradicija, razvita pred dvema tisočletjema in pol na daljnem vzhodu nauči zahodnjake v 21. stoletju o sreči? Za začetek, da naj namesto nadziranja zunanjih okoliščin, raje prevzamemo nadzor nad doživljanjem tega okolja – v našem umu! Avtor v tej knjigi bralcu na šaljiv in sproščen način odpre okno v ključne nauke budizma, ki jih lahko uvedemo v naše vsakdanje življenje.

Več o knjigi…

Reinventing the Body, Resurrecting the Soul : How to Create a New Self.

Reinventing the Body, Resurrecting the Soul: How to Create a New Self
Depak Chopra

Avtor v knjigi pojasni, da je telo čudovita naprava, ki je veliko več kot samo koža, kost in kri. Je rezultat naših misli in čustev. Ima sposobnost spomina in samozdravljenja, nanj pa vplivamo s svojim ravnanjem. Zato pravi, da je telo treba ponovno na novo izumiti in skozi knjigo razloži, kaj pravzaprav s tem misli. Zanimivo branje, ki nam vsekakor spremeni pogled na lastno telo in njegove sposobnosti.

Več o knjigi…

Živeti v sedanjem trenutku : temeljni nauki iz knjige Zdaj! v praksi.

Živeti v sedanjem trenutku: temeljni nauki iz knjige Zdaj! v praksi
Tolle Eckhard

Biti tukaj in zdaj je nekaj najbolj naravnega, a hkrati eden od največjih izzivov človeštva. Življenje vselej poteka zdaj, v tem trenutku: v njem se nahajata prava moč in resnično zavedanje. Vendar je izziv, kako zavestno živeti v vsakem trenutku in mnoge odgovore nosi pričujoča knjiga.

Več o knjigi…

Življenje je tvoje : odslovi vse svoje bolezni ter v svoje življenje privabi ljubezen, srečo in bogastvo.

Življenje je tvoje: odslovi vse svoje bolezni ter v svoje življenje privabi ljubezen, srečo in bogastvo
Louise L. Hay

Avtorica pravi, da so vse bolezni in težave, ki nas mučijo tu, ker smo jih sami priklicali, čeprav morda podzavestno. Zato svetuje, da ugotovimo, kje se skriva vzrok za naše težave in ga začnemo odpravljati. In po navadi, pravi, je vzrok omejenost naše miselnosti, zato kot razlago dodaja nekaj najpogostejših miselnih vzorcev, ki pripeljejo do fizičnih težav telesa.

Več o knjigi…

Telo je tvoje : miselni vzroki telesnih bolezni in metafizično zdravljenje.

Telo je tvoje: miselni vzroki telesnih bolezni in metafizično zdravljenje
Louise L. Hay

Ta »modra knjižica« je Louisino prvo delo. V njem avtorica pripravi pregled oz. seznam najpogostejših fizičnih težav in bolezni, s katerimi se srečujemo v sodobnem svetu ter najpogostejše miselne vzorce, ki tičijo za njimi. Nihče ne more ozdraviti naših bolezni, če nismo pripravljeni sodelovati v procesu zdravljenja. Vsekakor pa k zdravju veliko pripomore, če si upamo pogledati, tudi naš morebiten doprinos k bolezni.

Več o knjigi…

Človek: navodila za uporabo : vse, kar je treba vedeti. Pika.

Človek: navodila za uporabo – vse, kar je treba vedeti
Nara Petrovič

Vsekakor knjiga, ki bi jo priporočila v branje vsakemu. Ni le knjiga, temveč terapevtski pripomoček, ki poleg čudenja nad rutinskim vsakdanom naše družbe prinaša tudi orodja za samopopravilo. A ne v obliki bližnjic, pripomočkov, diet, nasvetov, teorij in pridig, temveč z osvetlitvijo naše temeljne narave.

Več o knjigi…

Čuječnost: kako najti mir v ponorelem svetu
Mark Williams, Danny Penman

Verjetno ga ni človeka, ki se v tem ponorelem svetu vsaj občasno ne bi srečeval s polno glavo in brnenjem v njej. In ta knjiga nam ponudi vpogled v svojo trenutno situacijo ter vrsto meditacij in vaj, s katerimi nam pomaga, da iz glave zdrsnemo nazaj v svoje telo ter v zavedanje sedanjega trenutka. In posledično k umiritvi svojih misli.

Več o knjigi…

Zen in umetnost doživljanja sreče
Chris Prentiss

Bistvena značilnost te knjižice je, da verjetno na doslej najbolj izviren način zahodnjaškega načina razmišljanja izraža zenovski pogled na življenje. In zanjo bi lahko rekli, kot pravi tudi ena od misli iz knjige: “Resnica je vedno na dosegu roke!”

Več o knjigi…

Prehrana, zdravje, gibanje:

Dieta popolna desetka : 10 hormonov je ključ do hujšanja in odličnega počutja.

Dieta popolna desetka : 10 hormonov je ključ do hujšanja in odličnega počutja
Michel Aziza

Knjiga, ki v naslovu vsebuje besedo dieta, a ne govori o dieti, temveč o celostnem urejanju prehranjevalnih in drugih življenjskih navad. Govori o hormonih, saj so, kot pravi avtor, hormoni tisti, ki so odgovorni za skoraj vse procese v našem telesu, med drugim tudi za shranjevanje ali kurjenje maščob. In kadar hormoni niso uravnoteženi, se bomo redili tudi, če bomo jedli premalo. Seveda pa, ker ima v naslovu besedo dieta, predlaga tudi jedilnike za uravnoteženje hormonskega stanja. Knjiga, ki bi jo moral prebrati vsak.

Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb.

Ščepec rešitve: zamolčane zdravilne moči začimb
Sabina Lončar

Začimbe imajo veliko večjo moč kot samo izboljševanje okusa hrane. V preteklosti so se uporabljale namesto zdravil, saj imajo (dokazano) zdravilne moči, ki izvirajo iz njihovih aktivnih sestavin. Česen, ingver, kurkuma, bazilika so samo nekatere od njih, ki imajo primerljive učinkovine antibiotikom, aspirinu in drugim sintetično pripravljenim zdravilom. Zakaj o vsem tem vemo tako malo? Zakaj danes uporabljamo manj začimb kot kadar koli prej in zakaj jih je industrija izgnala iz trga in nadomestila s sintetičnimi sestavinami? O vsem tem in o učinkih posameznih začimb si lahko preberete v tej čudoviti knjigi.

Ščepec védenja: zamolčane zdravilne moči začimb.

Ščepec védenja: zamolčane zdravilne moči začimb
Sanja Lončar, Sabina Topolovec, Marija Kočevar, Nadja Baćac

Je več kot nadaljevanje knjige Ščepec rešitve in ponudi dodaten vpogled v zgodovino začimb. Poleg tega pa kot že njena predhodnica podaja navodila za uporabo začimb za zdravljenje določenih bolezenskih stanj in ponuja bogat pregled delovanja posameznih začimb.

Asana Pranayama Mudra Bandha.

Asana Pranayama Mudra Bandha
Swami Satyananda Saraswati

Ta knjiga je najbolj cenjen učbenik integralne joge, saj na strokoven način uči tehnike joge, ki poleg asan (telesnih položajev) vsebujejo tudi jogijsko dihanje, tehnike čiščenja telesa in uma, drž, ki vplivajo na pranskem in mentalnem nivoju in druge. Ima preko 200 slik, s katerimi pojasnjuje jogijske tehnike ter poudarja njihove koristi in kontraindikacije. Pojasnjuje pa tudi učinke jogijskih tehnik na čakre.

Surya Namaskara ali Pozdrav soncu
Swami Satyananda Saraswati

Pozdrav soncu je starodavna jogijska tehnika, ki aktivira vsako posamezno čakro in uravnoveša pretok energije po energijskih kanalih. Revitalizira in regenerira celoten sistem telo–um–duša, jih preoblikuje in nam pomaga, da se pomladimo. Posamezni položaji pozdrava soncu so slikovno prikazani. Pojasnjena sta njihovo zaporedje in način dihanja. Podrobno so opisani učinki posameznih položajev na posamezne fizične organe in sisteme ter čakre.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju.

Sistem Joga v vsakdanjem življenju
Paramhans Maheshwarananda

Knjiga je enako kot sistem vadbe joge v vsakdanjem življenju razdeljena na osem stopenj, ki posameznika sistematično vodijo na poti samospoznavanja. Stopnje so razvrščene glede na zahtevnost asan in drugih jogijskih praks. Na začetku vsakega poglavja so opisane asane, pri katerih so opredeljene njene temeljne značilnosti in začetni položaj, sledijo navodila za pravilno dihanje, trajanje in število ponovitev asane, ob koncu poglavja pa so opisane tudi meditacije in tehnike dihanja, ki se izvajajo na posamezni stopnji.

Več o knjigi…

Tao Ljubezni. Nega ženske seksualne energije.

Tao Ljubezni. Nega ženske seksualne energije
Mantak Chia, Maneewan Chia

Taoistični modreci so gledali na svojo energijo kot na zaokroženo enoto. Mlad, zdrav človek dobi s hrano, počitkom in vadbo 100 % energije dnevno. 60 do 70 % porabi za vsakodnevno življenje. Ko se staramo, proizvajamo čedalje manj energije, čeprav telo zahteva enako količino. In ker je ravno seksualna (ustvarjalna) energija edina, ki jo je moč pomnožiti in pretvoriti v življenjsko energijo, nam knjiga govori o tem, kako to dosežemo. V tej knjigi se avtorja dotakneta ženske seksualne energije.

Več o knjigi…

Tao ljubezni. Nega moške seksualne energije
Mantak Chia, Michael Winn

Taoistični modreci verjamejo, da moški največ življenjske energije izgubijo z ejakulacijo. Pričujoča knjiga pa govori o tem, kako lahko moški spolni odnos namesto, da bi z njim izgubljali energijo, le-tega izkoristijo za jačanje spolne energije in iz nje ustvarjanje nove, življenjske energije.